Er zijn vele redenen om het duiken leuk, mooi of gaaf te vinden. Wat alleen voor de ene juist de uitdaging is, kan voor een ander een stuk angst opleveren. Regelmatig krijg je als duik instructeur te horen “ik ehh… ik wil ehh.. alleen maar snorkelen. Kan dat?” Een beetje alsof snorkelen minderwaardig is aan duiken. Als we hebt over sport hebben dan is snorkelen veel meer een sport dan duiken. Wel geeft het al een van de uitdagingen aan in de duiksport, mensen willen hun grenzen verleggen, willen nieuwe dingen ontdekken. Over het snorkelen, daar kom ik een volgende blog wel op terug!

Mijn doel met mijn duikschool is altijd geweest om een zo breed mogelijk publiek te kunnen laten duiken, van gezinnen waarbij de een het toch wel spannender vindt dan de ander, tot iemand met watervrees. Van iemand die gewoon een keer een proefduikje mee deed met een feestje of bedrijfsuitje tot iemand die niet wist hoe snel die het duikvak in kon. Voor mij is altijd maar 1 ding van belang, dat iedereen nu en met zovele duiken in de toekomst elke duik weer veilig en met mooie herinneringen op de kant staat.

1. Ontdekken: meer dan 70% van het aardoppervlakte bestaat uit water

Vind je het gaaf om nieuwe dingen te ontdekken? Een veelal ongerepte natuur te zien? Hou je van natuur? Dan heb je een belangrijke reden om te gaan duiken.

Voor de meesten begint het waarschijnlijk met het zien van ‘gewoon’ vis. Uiteindelijk is er zóveel moois te zien van een zeepaardje van nog geen centimeter tot een potvis of een walvishaai! “In Nederland is toch niets te zien?” In Egypte zijn ze helemaal lyrisch als ze een kreeft hebben gezien. De Nederlandse duiker glimlacht dan. Hetzelfde geldt voor zeesterren. In zoet water is het geweldig om snoek en karper te zien in zijn/haar eigen natuur. Een kikker die wegschiet, maar ook een watervlo. En dan de begroeiing onderwater in kleuren die je nergens anders ziet. Nee, geen zicht van 50 meter en een water temperatuur boven de 25 graden, maar zat mooie duiken te maken. En voor zijn totaliteit aan ontdekken, hieronder een persoonlijk overzichtje.

2. Nieuwe technieken om te doorgronden

Er komt enorm veel kijken bij het duiken, maar net als met auto’s kun je ‘gewoon’ bestuurder worden en aan het verkeer deelnemen en kun je leren precies te begrijpen hoe alles in elkaar steekt en wat er aan fysica, fysiologie, biologish en materiaaltechnisch allemaal bij komt kijken. Kortom, het hoeft zeker geen belemmering te zijn. Heeft het je interesse dan is er zóveel te leren!

3. Ontspanning; “weg van de snelweg”

Degenen die mij kennen als duikinstructeur weten dat één van mijn credo’s is “Rust kan je redden”. Bij duiken is het belangrijk om goed, beheerst en rustig te blijven. Dat is overigens geen eis aan je karakter boven water, waar ik ook een bewijs van ben. Kortom, duiken leert je om rust te behouden en die vooral in spannende situaties (trainingssituaties!) te bewaren. Tegelijkertijd geldt zodra je onderwater bent, dat de oppervlaktespiegel je als het ware afsluit van de ‘gewone werkelijkheid’. Ook bij mij is er, zodra ik mijn hoofd onderwater steek, rust! De serene natuur, de ‘stilte’, geen verkeer of stress. Als je diep in een bos bent, heb je een vergelijkbare situatie. En dat kan heerlijk zijn!

4. Jezelf overwinnen, meer zelfvertrouwen

Wat is de wereld toch mooi als je iemand zijn belemmering of soms zelfs angsten mag helpen weghalen. En voor de verschillende mensen zelf is het een bijzondere ervaring geweest om een stap te zetten die ze zelf niet verwacht hadden. Een angst die voorgoed verdwenen is of een techniek die ze nu wèl beheersen.

5. Gezellig en divers

Dat klinkt apart als je niet met de duiksport bekend bent. Maar uit ervaring kan ik je vertellen dat 99% van de duikers heel vriendelijk zijn en behulpzaam. Het principe van alle duikorganisaties is dat je met een buddy duikt, daarnaast ontmoet je op de duikstek danwel op de boot telkens nieuwe mensen. En ik heb les mogen geven aan zoveel verschillende mensen uit verschillende beroepen, culturen, “rangen en standen” en langs de waterkant allemaal eender! Persoonlijk vind ik dat prachtig! In mijn duikschool heb ik ook een kreet overgenomen van een PADI vertegenwoordiger Michael Elbeshausen.

Welk level van instructeur je ook hebt gehaald, je blijft altijd Dive Master

Kortom, er is ook in de staff niet één ‘hulpje’ of ‘logistiek medewerker’.. dat zijn we allemaal! En dat heeft altijd goed gewerkt naar een team waar iedereen heel gemotiveert met veel plezier samenwerkt en dat heeft de staff ook vaak te horen gekregen van onze klanten. Mooi toch?

Geef een antwoord

Translate »